SU-0014

Lugosi Antalné: Számítástechnika kicsiknek - munkafüzet tanári változata
- SULI-SOFT 21. és 21.T. kötetei

HUNDIDAC'2001 Ezüst-díjas oktatócsomag! - kislétszámú, felzárkóztató osztályok 3-7. évfolyamainak is.

A munkafüzet tanári példánya egy tanmenetet, útmutatókat tartalmazó tanári füzetből (21T. Kötet), valamint egy tanulói munkafüzetből áll. A tanulói füzetet a tanár az adott osztálynak, csoportnak, gépparknak megfelelően töltheti ki. A munkafüzethez ajánlott a lemezmelléklet használata is.

A lemezmellékletet iskolánként (és géptípusonként) elegendő egy példányban megvenni. (Ez ui. legális telepítési jogot jelent az iskola összes számítógépére!)

A lemez ára géptípusonként 1000 Ft, - IBM, C64 és C+4 gépekre; a 2. és további lemezek ára 400 Ft/db. (Ez a kedvezményes utánrendelési ár csak a Kiadónál történő több példányos rendeléskor, vagy az eredeti számla fénymásolatát csatolva érvényes!)

A munkafüzet elkészítése óta sok olyan programmal találkozhattunk, melyeket érdemes használni a számítástechnika órákon. E programok alkalmazásához szükségessé vált a munkafüzet bővítése, módosítása. De az elmúlt évek egyéb tapasztalatai (a gyerekek nyáron elvesztették az előző évben használt füzetet, új tanulók jöttek) szükségessé tették, hogy a munkafüzetet két részre bontsuk - s ezt meg is tettük 2002-ben. A munkafüzet korábbi (SU-0015 jelű) változatát csak azoknak ajánljuk, akik 3. osztályban kezdik csak az informatika oktatását. (E változatot csak a készlet erejéig tudjuk szállítani, bár megfelelő példányszámú rendelés esetén az utánnyomás is elképzelhető!)

A kiadvány rövid ismertetése:

A számítógépek használatára már kisiskolás kortól kezdve célszerű felkészíteni a tanulókat, hisz a jövő elképzelhetetlen a számítógépek nélkül. Kisgyermek korban a megfelelő, elsősorban logikai és ügyességi számítógépes játékok, a játékos oktatóprogramok tudatos használata alapozza meg kellően és teszi könnyebbé a későbbi komoly tanulást.

Az egyre gyorsabb számítógépek világában a gyermekek fokozottan hajlamosak a felületességre, a kapkodásra, melyek eredménye igen gyakran a rendszer "elrontása". Ezért igen fontos a tudatos használatra nevelés!

Kiemelten fontos figyelembe venni, hogy a számítógép alkalmazása ebben az életkorban sem lehet öncélú! Akkor a leghatékonyabb, ha az egyéb tantárgyak tanulását segíti elő. Ez a füzet ehhez ötletek sorozatát vonultatja fel.

A tanári útmutató fő fejezetei:

  1. Bevezetés
  2. Útmutató a munkafüzet használatához
  3. Tanmenet-javaslat
  4. Témák feldolgozása (minden munkafüzet-oldalhoz!)

Hardver feltételek:

Kapcsolódás más tantárgyakhoz:

Matematika, olvasás, anyanyelv, fogalmazás, idegen nyelvek, informatika

Kapcsolódó kiadványok, témakörök:

"Gondolkodás fejlesztése számítógépes programokkal" (SU-025, SU-026),

"AZ ÉN ÁBÉCÉM" oktatóprogram (SU-024),

"Fogalmazás tanítása a MESEVILÁG program segítségével" (SU-029).

A programcsomag feldolgozásához javasolt óraszám:

Heti 1 tanóra - legalább 1,5 tanéven keresztül.

Pontos óraszámot nem lehet mondani, hisz ez függ az évfolyamtól, a csoport számítástechnikai előképzettségétől, a rendelkezésre álló óraszámtól, stb. Ha pl. 2-3 tanéven át heti 1 számítástechnika órára van mód, a munkafüzet ehhez is elég feladatot ad.

A tanári változatot az alábbiak szerint javasoljuk beszerezni és használni:

  1. Szaktanárok részére 1-1 példány - tartós segédkönyvként.

Az ismertető leírását módosítottuk: 2003. március 3.